fredag 4 september 2015

Sant eller falskt evangelium...

Hur man presenterar evangeliet för människor är väldigt viktigt, för det kan rädda eller stjälpa en människa. Här är en liten berättelse som visar hur...

Två personer kommer få ett erbjudande, men det presenteras på lite olika sätt...

Två män sitter på ett flygplan. Den första blir ombedd att ta på sig en fallskärm. Då det sägs att den ska förbättra hans flygning. Han är lite skeptisk till en början då han inte riktigt kan se på vilket sätt det skulle förbättra hans flygning. Efter en stund så bestämmer han sig ändå för att experimentera och testa om det dom säger är sant. När han tar på sig den så uppmärksammar han direkt vilken tyngdkänsla den ger på hans axlar och att det blir svårt att sitta ordentligt i stolen. Men då han var lovad att fallskärmen skulle förbättra hans flygning så bestämmer han sig för att ge det lite tid. Medan han väntar så börjar han märka att de andra passagerarna skrattar åt honom för att han har på sig en fallskärm i flygplanet. Och då de fortsätter att skratta och peka på honom så står han inte ut till slut utan knäpper upp fallskärmen och kastar den på golvet. Besvikelse och bitterhet fyller hans hjärta då han anser att han blev utsatt för ren och skär lögn.

Den andre mannen blir också ombedd att ta på sig en fallskärm, men se vad de säger till honom. Han blir ombedd att ta på sig den för att när som helst så kommer han bli tvungen att hoppa ut ur planet på 7000m höjd. Han tar på sig den med glädje och tacksamhet och märker inte av tyngden på hans axlar eller att den är obekväm att sitta med. Han sinne är fyllt med tanken på vad som skulle hända honom om han hoppade utan fallskärmen.

Låt oss nu analysera motiven och resultaten av de båda passagerarnas erfarenheter. Den första mannen tog på sig fallskärmen enbart för att förbättra sin flygning. Resultatet av hans erfarenhet blev att han blev förödmjukad av de andra passagerarna. Han blev besviken och bitter på de som gav honom fallskärmen och att det kommer ta ett bra tag innan någon lurar honom med något sådant igen.
Den andre mannen tog på sig fallskärmen enbart på grund av att han visste att han skulle bli tvungen att hoppa ut ur planet. Och eftersom han visste vad som skulle hända honom om han inte hade fallskärmen så är han nu fylld med en djupt rotad glädje och frid i sitt hjärta i vetskap om att han blev räddad från en säker död. Den här kunskapen utrustade honom att stå emot de andra passagerarna som hånade honom och han känner stor tacksamhet mot dom som gav honom fallskärmen.

Lyssna nu på vad den moderna evangeliet säger: Ta på dig Jesus Kristus, han ger dig kärlek, glädje, frid, uppfyllelse och bestående lycka. Med andra ord, Jesus kommer förbättra din flygning. Så syndaren agerar och gör ett experiment och tar på sig Jesus för att se om det som sägs är sant. Vad får han för det?, jo precis det som Jesus säger. Prövningar, vedermöda och förföljelse. Människor omkring honom hånar honom. Vad gör han? Jo, han tar av sig Jesus och känner sig förolämpad över att ha blivit hånad. Han är besviken och bitter, och varför skulle han inte vara det? Han blev ju lovad kärlek, glädje, frid, uppfyllelse och bestående lycka, men det enda han fick var mer prövningar och förödmjukelse. Hans bitterhet är nu riktad mot de som gav honom den så kallade goda nyheten. Och nu är det värre för honom än innan. För nu tycker han att han gett Jesus en chans, men det enda han fick var en stor besvikelse. Ännu en besviken, bitter avfälling.

Så istället för att säga att Jesus förbättrar ens flygning så borde vi varna passagerarna för att dom kommer bli tvungna att hoppa ut ur flygplanet. Och liksom det är bestämt om människan att hon en gång skall dö och sedan dömas. (Hebr 9:27) När en syndare inser den fruktansvärda konsekvensen av att bryta mot Guds lag kommer han fly till frälsaren enbart för att undkomma den vrede som väntar. Och om vi är äkta, sanningsenliga vittnen så är det detta vi borde predika. Att det finns vrede att vänta, att Gud befaller att alla människor vänder bort från synden. Varför?, för att han har utsett en dag då han kommer att döma världen i rättfärdighet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar