onsdag 6 januari 2016

Dagens kapitel...


Idag läser vi igenom kapitel 3 i Jobs bok, ett kort kapitel, men mycket att ta in.  Job förbannar att han blivit född. Hans familj, ägodelar och hälsa har drabbats hårt. Så han ropar ut sin frustration och förbannar dagen han blev född. Hela kapitlet är fyllt av svåra frågor och påståenden. Job har utsatts för det han haft störst rädsla för. Och en av de frågor som jag fastnade för som Job ställer till Gud är, "Varför tillåts en människa att födas, om Gud bara ger henne ett liv i hopplöshet och förtvivlan?" (Job 3:23)

Hur ska man besvara det? Svaret är väl att det kan vi inte fullt ut. Men för att kunna sätta sig in i denna fråga så måste man ha kunskap om Guds karaktär. Och genom bibeln kan man se hur Gud samtidigt som många utsätts för prövningar så förser också Gud dom med välsignelser och allt dom behöver och Han överger aldrig människan. Men det är människans fria vilja att vända sig till Gud, Han tvingar sig inte på oss. 
Många tror tyvärr att deras tro ska bespara dom lidande och detta är något av det som sprids med många framgångsevangelister idag och är helt obibliskt. Därför ifrågasätts Guds godhet och rättvisa när olyckan drabbar dom. Budskapet i Jobs bok handlar om att inte ge upp även genom de tuffaste prövningar och lidanden. Tron på Gud är ingen garanti för personlig framgång och utan lidande, lika lite som frånvaron av tro garanterar att katastrofer kommer. Tyvärr är detta något som ses mer av idag, människor som tar emot Jesus endast för att få ett fantastiskt, framgångsrikt liv. De blir vilseledda och sedan när olycka drabbar dom så vänder dom Gud ryggen och blir bittra i sina hjärtan, falskt omvända och inte pånyttfödda. (1 Joh 4:1-6; 2 Petr 2:1-22)

Det här har hjälp mig genom tuffa perioder i mitt eget liv och jag har funnit tröst i att lita på att Gud är i kontroll och jag måste vila i det. Men det är inte lätt att göra och därför är det viktigt att läsa bibeln, be och hålla sig nära Gud. Det är något jag upptäckt, vi måste vara fyllda med levande vatten för då blir vi hela tiden påminda om hur mycket Gud älskar och tar hand om oss. Det är provocerande för många att inte man kan svara på såna här frågor, och att man kan finna ro i att inte ha svar på allt. Men det är något vi bara måste acceptera, "Besinna att jag är Gud, upphöjd över folken, upphöjd över jorden." (Psalt 46:11)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar